Att stå utanför börsen – när är det dags att kliva in?

Publicerad 20 augusti, 2014

Ni som följt mig vet att jag sedan en tid viktat om i portföljen och plockat hem vinster från flera aktier, för att istället lägga pengarna på korta räntefonder. Detta talar lite emot min strategi att inte försöka tajma marknaden, samtidigt som tanken att gå emot strömmen talar för det. Hur det än är så kan kurserna inte klättra till oändligheten utan någon gång på vägen kommer det en sättning, inte nödvändigtvis en krasch ala finanskrisen 2008, men en dipp på tvåsiffrigt känns inte som en omöjlighet.

Drömmen i det läge jag är nu är att den så kallade dippen skulle komma inom en snar framtid. Skulle kurserna falla 10-20 % så skulle jag kunna börja köpa på mig igen och åtminstone ha undgått det första fallet som oftast är tyngst.

Något som är mer troligt är att börsen förmodligen traskar på i sitt lugna tempo och klättrar lite mer. Skulle aktierna jag sålde då bli ännu dyrare kommer psykologin göra det väldigt svårt att gå in igen och då gäller det att ha is i magen och inte köpa tillbaka en aktie bara för att den klättrar vidare några veckor efter jag sålt.

Börja månadsköpa aktier – men när?

För att inte försöka tajma marknaden så kommer jag portionera ut mina köp en tid framöver. Jag kommer dock inte att börja köpa aktier på ett tag utan vänta, kanske ända tills nästa runda kvartalsrapporter dyker upp och se hur bolagen ligger till.

Skulle börsen falla kraftigt på grund av någon större makrohändelse (Fullskaligt krig Ryssland Ukraina) så kommer jag förmodligen börja månadsköpa tidigare. Dock är det sällan börsen faller tungt och sedan stiger direkt, utan trenderna brukar kunna vara starka och även om jag inte är världens största fan av teknisk analys, så anser jag att man ska ha respekt för trenden!

Hur gör du, fortsätter du köpa bolag eller avvaktar du och ser hur bolagen utvecklas i nästa kvartal?


4 thoughts on “Att stå utanför börsen – när är det dags att kliva in?

  1. Investeraren Post author

   Låter som en klok strategi Kowalski! Hur stor andel i portföljen är likvid just nu?

   Reply
   1. Kowalski

    Tackar! För tillfället ligger jag inte likvid överhuvudtaget då jag medvetet valt en ganska aggressiv strategi för att få igång flödet av utdelningar (som alla återinvesteras). Siktar dock på att inom närmaste halvåret eller så bygga upp en liten buffert för att kunna agera på plötsliga dippar.

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Intressant där! Kommer du sälja av och på så vis bygga upp buffert eller kommer du helt enkelt lägga mer pengar på ränta framöver? 🙂

     Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *