Att Investera på lång sikt

Publicerad 9 februari, 2015

Jag vill ju gärna se mig själv som en långsiktig värdeinvesterare snarare än en trader. Samtidigt så visar min historik på betydligt högre frekvens i handeln mot vad värdeinvesteraren borde göra. Å andra sidan har jag aldrig försökt mig på att spå i någon graf och rita ut en massa linjer till höger och vänster vilket jag inbillar mig att alla TA fanatiker gör dagarna i ända.

Även om det går långsamt så rör jag mig ändå mot att köpa mer och mer stabila bolag som delar ut samt har haft en utdelningstillväxt de senaste åren. Mina största problem just nu är att jag ofta är för ivrig att ”ta hem en vinst” och sälja av bolag och kanske inte ens ha dem över en utdelningsperiod.

Som ni vet så sålde jag i dagarna av Statoil, som i och för sig är ett bolag jag gärna skulle vilja ha en liten del av i portföljen, men samtidigt inte så stor del som jag hade. Sen hade jag i och med min stora kaka i Fred Olsen redan en för tung del viktat mot olja vilket inte varit en plan från första början. Vi får med andra ord se om jag plockar in Statoil igen framöver, det är ju alltid svårt att köpa en aktie dyrare mot vad du sålde den för.

Åtgärder för att minska tradingen

Även om det går långsamt så jobbar jag mot ett sparande där jag nästan bara köper och behåller. Några direkt åtgärder som jag faktiskt tagit mot detta är att:

 • Halva nettosparande går in i en ISK fondportfölj med indexfonder, samt billiga fonder just för att jag inte tror att jag kommer kunna slå index på lång sikt.
 • Firmans pengar som blir över sparas i ISK med egna indexkramande fonder. Argumentet här är samma som ovan.
 • Alla innehav i portföljen idag är utdelande bolag.

Men andra ord är jag en bra bit på väg. Samtidigt har jag så jäkla svårt att inte exempelvis sälja ett bolag som Statoil när jag fått en fin snabb vinst samtidigt som börsen känns rekorddyr.

Någon där ute som har tips på hur man kan hålla i innehaven även om de rusar snabbare än man tänkt?


4 thoughts on “Att Investera på lång sikt

 1. Calle

  Varför inte bara köpa attraktivt värderadebolag. Låsa in dem ett år och sedan utvärdera? Du är ditt eget preventivmedel för hög avkastning när du gör så pass korta trades.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Min tanke är ju att köpa attraktiva värdebolag men det är just det att jag har svårt att hålla på bolagen när de stiger för kraftigt. Men just oljan har ju blivit så pass stor vikt i portföljen att jag var tvungen att snitta ner, samtidigt som jag säkert lämnar mycket av kakan kvar på bordet. Men jag håller med dig, jag är mitt egna preventivmedel och jag försöker jobba bort det 🙂

   Reply
   1. Calle

    Jag förstår vad du menar. Köpte Rottneros på grund på 4kr i December och sålde på fem i Januari trots att tanken var att behålla ett år. Nu sitter jag här med Duroc som dragit 40% sen December och det kliar att ta hem vinsten men måste hålla disciplin.
    När det gäller olja så håller jag med dig. Det är läskigt att vara så pass beroende av en cyklisk bransch. Jag har själv satt min gräns för 20% exponering och att köpa var tredje månad för att minska risk.

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Oj ingen dålig affär med Duroc där! Snyggt jobbat 🙂
     Låter som en sund strategi att inte ha mer än 20% exponering samt köpa på några månaders sikt.
     Tack för dina kommentarer!

     Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *