Att ha is i magen som investerare

Publicerad 4 november, 2014

ha is i magen som investerareJag skulle ljuga om jag sa något annat än att det ser riktigt tråkigt ut i portföljen just nu. Ni som hängt med ett tag vet att det handlar om oljeservice bolaget Fred Olsen Energy samt Bonheur, som på bara en månad sjunkit med nära 30% var. När jag gick in i båda dessa hade de redan haft en rejäl resa från toppen och jag hade givetvis en förhoppning om att jag kunde plocka upp dessa något sånär vid botten.

Nu verkar de snarare sakna botten över huvud taget.

Som jag nämnde i min månadsrapport så känns det extra tungt att två av mina större innehav befinner sig i en bransch i kris, samtidigt som övriga börsen tuffar på som om det inte fanns en morgondag. Med andra ord riskerar mina redan sargade innehav få en lavin över sig om övriga börs skulle få för sig att falla kraftigt igen.

Men men det är bara spekulationer, något jag inte tänker ägna mig åt. Hur det än är så gillar jag fortfarande både Bonheur och Fred Olsen. Men i sådana här situationer så blir man verkligen att ifrågasätta varenda liten detalj kring bolagen i hopp om att hitta orsaker till de kraftiga kurstappen vi ser dagarna i ända.

Och hur jag än vrider och vänder på det så kan jag inte hitta något som motiverar detta extrema ras på så kort tid. Visst man skulle kunna argumentera för att:

  • Fred Olsens flotta är gammal som gatan och står sig inte i konkurrensen. Dock är inte detta hela sanningen då flera riggar uppdaterats samt att flera nya har tillkommit.
  • Konkurrensen är stenhård i branschen. Absolut men marknaden är enorm även om den har ett enormt bakslag för stunden. Se bara på jättefältet Johan Svedrup som Norge tänker satsa hutlöst många miljarder i vilket kommer få väldigt positiv inverkan för hela oljekedjan framöver. Just Fred Olsen är ju stora i Norge.

Nej hur jag än vrider och vänder på det, så kan jag inte se annat än en bransch som befinner sig i kris. Men precis som alla gånger tidigare så är jag säker på att även denna storm kommer blåsa över förr eller senare. När det gäller just oljan så finns det alldeles för många stora maktspelare i världen som inte tolererar ett för lågt oljepris.

Vi kommer alltid behöva olja och gas, och därmed även riggar för att ta upp denna. Behovet finns med andra ord.

Det enda jag kan trösta mig med när portföljen backat nästan dagligen är att det visar prov på både tålamod och förmåga att klara fall. Väldigt nyttiga lärdomar om man håller på med investeringar.

Och visst min portfölj får storstryk av varenda passiv förvaltat fond där ute. Men förhoppningsvis slutar inte sagan här utan en vacker dag kommer även jag kunna skörda frukterna och förhoppningvis i större utsträckning än andra branscher när det väl sker.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *