Att ha Flera Inkomstkällor

Publicerad 28 mars, 2016

flera inkomstkällorDet finns en berättelse som jag inte vet vem som kommit på eller så men som jag ändå tänkte återge lite kort. Den handlar om två personer som vi kan säga bor i ett ökenland och blir förfrågade om de kan hämta vatten i den enda vattenkällan som ligger en bra bit ifrån staden, mot en slant. Betalningen sker per balja vatten som respektive person lyckas lämna över.

Den ena pesonen springer direkt till källan och hämtar vatten. För varje dag så lyckas den här personen hämta runt 8-10 baljor vatten, lite beroende på vilken form personen har och om denne lyckas undvika att ramla med någon balja vilket försämrar dagskvoten ganska rejält. På det här sättet har den här personen skapat sig en stadig inkomst. En linjär inkomst, där vi vet exakt hur mycket vi får ut i lön och där vi även är begränsade med ett tak på hur många baljor som går att hämta på en dag.

Den andra personen hämtar inget vatten till en början. Han börjar istället samla ihop massa virke och snickrar på något. Vilket idiot tänker den andra som springer där med sina baljor. Tiden går och medan den första personen tjänat en hel del på sitt springande så fortsätter den här personen med sitt bygge.

Efter några veckor med slit så står bygget klart. För byn som i berättelsen är ganska uråldrig så förstår ingen riktigt vad det är. Men när denne person sedan går till vattenkällan och släpper på dammluckan som är i den ändan av hans vattenledning, så forsar vattnet. Han har alltså byggt en vattenledning och kan nu stå och se på medan vatten forsar från källan till staden och därmed ta betydligt mer betalt än den andra idioten som springer där med sina hinkar.

Det person nummer två har gjort är att han lagt ner en massa tid och arbete initialt, men sedan skapat en passiv inkomstkälla som inte är beroende av att han själv jobbar där. Den här berättelsen är väldigt enkel men har en otroligt viktig poäng som jag själv inspirerats av sedan den första gången jag hörde den.

Mina inkomstkällor idag

När jag håller på och utvecklar min firma eller på annat sätt försöker tänka ut hur jag kan dra in mer pengar, så försöker jag alltid ha den här berättelsen i bakhuvudet. Vad skulle jag kunna bygga idag, som sedan fortsätter att ge mig pengar så passivt som möjligt i en lång tid efter bygget är klart? Tro mig det finns massvis med sådana!

Om jag tittar för egen del så har jag följande inkomstkällor idag. En del aktiva och en del passiva.

 • Inkomst från tjänst – Den absolut största inkomsten i dagsläget, men även den som kräver allra mest av min tid.
 • Inkomst från firman – Denna är lite semipassiv kan vi säga, men då firman är en hobby som jag lyckas tjäna pengar på så får den luta än mer åt det passiva hållet.
 • Utdelningar aktier – Här snackar vi passiva pengar! Mina pengamaskiner växer för varje månad och ska en dag vara på tronen av inkomstkällor för mig.
 • Styrelsearvode bostadsrättsförening – Jag har i två år varit ordförande i bostadsrättsföreningen som jag bodde i tidigare. Ingen passiv inkomst men rätt bra timpeng här på slutet.

Fyra inkomstkällor varav den sista kommer försvinna nu när jag sagt upp mitt ordförandeskap. Fortfarande fyra gånger så många som snittet i Sverige skulle jag tippa på.

Möjliga inkomstkällor framöver

Även om pengamaskinerna med mina utdelande aktier en dag ska vara den största inkomsten, så vill jag ändå expandera mina kanaler. Främst kommer detta ska genom företagande skulle jag tro.

En inkomstkälla som länge varit av intresse är att hyra ut boende, eller fastighetsinvestering som vi också brukar kalla det. Anledningen att detta lockar är framförallt den hävarm som går att få på eget kapital med hjälp av belåning. Det är få investeringar där detta är så självklart som vid fastigheter.

Vi börjar sakta med säkert bli klara med renoveringarna på huset och när allt landat och vi till stor del kan bo utan att behöva renovera på ett par år så kommer jag titta ännu mer efter möjligheter inom detta segment.

En annan tanke jag har är även att ge ut den bok om personlig utveckling som jag länge skrivit på. Planen är att färdigställa den under min pappaledighet i höst. Kan jag få den att snurra så kommer det vara ett arbete som gjorts initialt men där pengarna sedan kan strömma in likt en vattenledning.

Hur många inkomstkällor har du och vilka fler önskar du skaffa?


6 thoughts on “Att ha Flera Inkomstkällor

 1. Utdelningsnissen

  Historien du talar om är Robert Kiyosaki’s ”Building a Pipeline vs Hauling Buckets”.
  Se länk: https://www.youtube.com/watch?v=SrBoGggzZD0

  Angående inkomstkällor så är det en intressant fråga och jag är också väldigt intresserad utav att öka mina inkomst källor. Det här med eget företagande är jag väldigt nyfiken på och planerar på att göra liknande i framtiden, men som det ser ut idag så har jag helt enkelt ingen aning om vad det skulle vara för sorts företag…

  Vad har du för firma? Hur kom du fram till den idén och hur fungerar det i praktiken att bedriva den verksamheten?

  //U

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Nissen!
   Tack det var den jag menade! 🙂

   Min firma började när jag började tjäna pengar på mitt intresse för programmering och webben. Jag har alltid älskat att skapa program / appar osv och när jag sedan började tjäna pengar på det så startade jag en Enskild Firma kring det. En stor del av verksamheten är ganska passiv, apparna och programmen jag en gång lagt ner massor med tid på säljer idag sig själva och drar in pengar. Men håller även på med nya idéer 🙂

   Reply
 2. Christoffer

  Stabilt med 4 inkomstkällor!

  De inkomstkällor jag har idag är inkomst av tjänst som är den största och utdelningar från aktier.
  Målet är att utdelningar från aktier ska ta över mer och mer.

  Har ett tag drömt om att köpa en fastighet för att hyra ut men det har inte blivit av än.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Eller hur! 🙂

   Roligt att du också bygger vidare på dina pengamaskiner! När det gäller fastigheter, tänker du dig en hyresfastighet då eller mer en villa eller så?

   Reply
  1. Investeraren Post author

   Jag sålde mitt under pågående mandatperiod så väljer att sitta kvar till nästa årsmöte. Men stadgarna i sig säger inget om att ledamöterna måste bo i föreningen utan ordföranden exempelvis kan komma utifrån. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *