Är tidig pension verkligen bra?

Publicerad 20 mars, 2016

Jag brukar säga att jag trivs som allra bäst när jag har mycket att göra. På senare tid så har jag insett att det delvis beror på att jag då inte har tid att reflektera och känna efter. Dock kommer det perioder, inte minst om det blir en lugn period efter en lite mer hektiskt sådan då jag verkligen brukar få tid att tänka.

Idag är lite av en sån dag. Det är söndag och jag har lite saker jag behöver göra men absolut inga måsten. Sambon och dottern är iväg på lite annat så jag passade på att jobba lite med firman och tog mig en rejäl långpromenad. Då började jag fundera på det här kring mina mål och ambitioner, som jag är ganska tydlig med här på bloggen. Titeln på den här bloggen är som ni kan se ”med målet att leva på passiva inkomster”. Det är precis den möjligheten jag skapar genom att månadsspara i utdelande aktier och därmed bygga på min pengamaskin.

Jag är helt säker på att när jag är kring 35-36 kommer kunna leva rätt gott på enbart mina utdelningar. Samtidigt så betyder inte det att jag kommer säga upp mig rakt upp och ner bara för att den möjligheten finns, så länge jag inte känner att det jag gör på jobbet är lika givande och utvecklande som det är idag.

För att ha möjligheten att kunna göra vad jag vill just på grund av att den ekonomiska biten är säkrad är frihet för mig. Det handlar inte om att jag ska ligga i soffan och pilla naveln, utan att jag kan välja att göra precis vad jag vill utan att ha en eventuell lön som en av de viktiga faktorerna.

Jag vet ärligt talat inte vad jag kommer vilja ägna mig åt den dagen jag kan leva på utdelningarna. Men det är vad som gör det spännande också, just vetskapen att jag kan göra vad jag vill!

En tidig pension för mig innebär inte att jag ska gå runt och kratta i trädgården, utan att jag helhjärtat kan satsa på det jag brinner för.

Är tidig pension något för dig?

Hur skulle det vara om du hade de ekonomiska förutsättningarna för att gå i pension idag? Vad skulle du då göra? Jag tror det är en nyttig övning att göra med sig själv, just fundera kring på vad du anser vara viktigt och vad du vill ägna större delen av din vakna tid åt.

Om jag gick i pension idag från mitt 8-5 jobb så skulle det vara för att ägna mig åt företaget. Jag skulle även fortsätta skriva på boken jag påbörjat. Dock är det en sak som håller mig kvar på jobbet jag har idag, just alla kollegor och de sociala aspekterna. För mig är detta otroligt viktigt och jag är inte en person som skulle må bra och utvecklas genom att sitta på ett kontor för mig själv. Detta är därför en pusselbit jag lär fundera på hur jag ska lösa, den dagen jag väljer att göra något på egen hand.

Så åter till dig, skulle du kunna tänka dig att gå i pension idag och vad skulle i så fall göra med tiden?


4 thoughts on “Är tidig pension verkligen bra?

 1. http://miljonjakten.blogspot.se

  Oj det är en svår fråga även om det faktiskt är det man strävar efter. Brukar tänka att jag vill uppnå mer frihet, definitionen av det har jag inte riktigt kartlagt än då det fortfarande ligger så långt fram i tiden (15-20år)
  Har jag tillräckligt med pengar skulle jag starta upp ett byggprojekt bara för att jag tycker det är vansinnigt roligt. Man kan också tänka sig att jag eventuellt kommer ha kids om 15-20 år vilket man säkert kan slå ihjäl en del tid på 😉

  Spännande frågeställning som tåls att funderas på.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Helt klart spännande fråga man bör reflektera kring. Just byggprojekt eller företagande verkar vara en gemensam aktivitet folk tänker sig pyssla med.

   Reply
 2. Anders Pengaregn

  Att fylla mina dagar med menigsfulla aktiviteter hade inte varit något bekymmer för mig. Köra igång ett antal företagsprojekt, renovera lite på huset, odla i trädgården, skriva en bok, resa. Mm mm mm mm:)

  Tack för en bra blogg!

  MvH Pengaregn

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tjena Anders!
   Kan nog skriva under på alla saker du nämner som möjliga sysselsättningar. 🙂

   Tack för din kommentar!

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *