Är Jag en Trader?

Publicerad 21 oktober, 2014

Fick en kommentar av Bico i mitt förra inlägg att jag agerar mer som en trader än en investerare. Detta är något jag verkligen kan hålla med om och jag har även skrivit tidigare att jag gör alldeles för många transaktioner varje månad. Jag vet inte riktigt vart detta kommer ifrån, kanske att jag har en förkärlek till spel då jag tidigare spelade en del poker. Men jag vill ju inte se börsen som något casino direkt.

En stor del av min portfölj utgörs just nu av bolag med hög direktavkastning, någon jag satt upp som regel att större delen av portföljen ska bestå av. Till det finns kryddan 203 Web Group och resten är räntebärande papper.

Tittar jag tillbaka på mitt förra inlägg så kan ju försäljningen i Realty Income verkligen ses som en trade. Känslan där var mest att ta hem en fin vinst och samtidigt hoppas på att komma in 10% billigare i dessa turbulenta tider.

Ett annat problem jag brottas med i mitt investerande är att jag väldigt lätt tröttnar på ett innehav. Framförallt händer detta om det blir kraftiga fall på börsen och jag har ett case som Realty Income där jag ligger plus samtidigt som andra bolag jag bevakar plötsligt faller kraftigt. Då lockas jag väldigt ofta att sälja ut sengångare som Realty och köpa dessa. Och visst, detta kan verkligen ses som trading!

Vad är ditt tips för att blir mer investerare än trader?

 


7 thoughts on “Är Jag en Trader?

  1. Investeraren Post author

   Det är ju givetvis en bra ide! Dock svårare i praktiken kan jag tycka. 🙂

   Reply
 1. Calle

  Intressant det du säger om poker 🙂 Har själv en kompis som spelat en del online poker och han är också väldigt kortsiktig och är inte vad jag skulle kalla för investerare. Han tröttnar även han snabbt på sina innehav. Han spekulerar och analyserar inte sina bolag tillräkligt.

  Håller med om att du är mer som en trader än en investerare. Inläggen ger en bild av att du ofta ändrar åsikt ofta och att värdering och analys bara är en liten del av hur du agerar.

  Men vad är egentligen en investerare? Själv skulle jag kalla någon investerare som följer denna generella modell.

  1. Fokusera på bolagets ”intrinsic value”. Är det billigt så är det billigt. Ett bolag kan dra iväg med 100% men fortfarande vara billigt.

  2. Glöm hur högt börsen står, om den går ner eller upp. Står börsen högt kommer det få som konsekvens att du får svårare att hitta köpvärda bolag. Du får då leta mer eller inte köpa.

  Det är alltså någon som har ett längre perspektiv och fokuserar på bolagets värde. Analyserar MOATS och uppskattar upp/ned-sida.

  Jag tycker inte bolag som McDonalds och andra bolag i samma kategorin är speciellt intressant. Det är för mig tråkigt och jag köper hellre index isåfall. Ser ingen direkt anledning att skapa en portfölj av dessa. Jag ser inte heller detta som ett sätt att ”investera”. Ofta bryr man sig inte om värdering utan vill ha säkerhet och nöjer sig med en lägre avkastning. Lundaluppen gjorde det däremot på investeringsvis.

  Jag tror att precis som min kompis så är du inte så intresserad av mer djupgående analyser och värdering. Detta får som konskevens att du inte förstår dig på hur bolaget bör värderas och vet inte om det är billigt eller dyrt.
  Detta leder i sin tur till att du gör kortsiktiga affärer. Tex när du sålde för 10% i vinst. 10% i vinst avspeglar inte värderingen.
  Då du inser och vet att framgångsrika investerare är mer långsiktiga leder detta i sin tur till att du har börjat vandra mot mer stabila bolag som delar ut pengar. Men även här missar man ofta det grundläggande, värderingen.

  Har jag rätt någonstans? 😉

  Som Benjamin Graham definierar det. Är du spekulerare, defensiv investerar eller en Enterprising Investor?
  Själv hamnar jag i den sistnämnda.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack för en grym kommentar Calle! Du träffar nog huvudet på spiken med denna och det är väl precis så jag känner. Jag tröttnar alldeles för lätt på innehav och kan väl inte påstå att jag gör allt för djupa analyser ala Lundaluppeb, även om jag givetvis går igenom en massa nyckeltal och siffror. Funderar på om jag ska försöka sluta kika på portföljen varje dag och istället kika in en gång i veckan till att börja med. Dock tror jag inte jag kommer klara av det särskilt länge.

   Reply
 2. Bico

  Hej!

  Jag är absolut ingen expert på investerande. Det är som för många andra en stor hobby. Jag tycker det hjälper mycket att ha en checklista som ska funderas igenom innan man gör något. Enklast är att skapa en egen för att träffa de frågor som man själv anser vara viktig.

  Rikatillsammans har t.ex. sin här: http://www.rikatillsammans.se/2007/11/30/mina-forhallningsreglerchecklista-infor-aktieaffarer/

  Det enklaste sättet att inte trada är nog att välja företag som du vill äga länge. Du blir då glad om de går upp och även om de går ner. Att alltid försöka ha likvider så att man kan köpa på sig på dessa företag vid nedgång. Viktigaste av allt är att de har stabil utdelning, det tar bort oron vid kursfall.

  Otroligt tråkigt men många visa personer säger att det ska vara riktigt tråkigt att äga aktier!

  Reply
 3. Riktliv

  Hej Investrerarens,

  Har sagt detta innan – men din blogg är verkligen skitsnygg!

  Jag har mailat dig, du får gärna slå ett öga på det. För övrigt tycker jag inte du är en trader 😉

  Allt gott,
  Tobias

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack för de fina orden Tobbe!

   Återkommer på ditt mail!

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *