Är du också livrädd för en stigande börs?

Publicerad 18 februari, 2015

Jag måste säga att psykologin på börsen är otroligt intressant att följa just nu. Vi har det här året fått se börsen stiga med motsvarande den förväntade ökningen i snitt per år, under bara första månaden. När vi nu rör oss i okänd terräng så blir alla helt galna och menar på att ett stort fall står runt hörnet.

Under den tiden jag verkat på börsen så är det i alla fall en sak som är säker, när alla är förberedda på att börsen är på tok för dyr och väntar på ett fall, så kommer inte fallet just då. Men å andra sidan så tror jag också att minsta lilla antydan eller negativ nyhet kan ge en rejäl smäll på börskurserna. Och sen om det är en nyhet om Grekland, Ryssland eller dålig potatisskörd i Skåne det vet jag inte. Men folk sitter i alla fall på helspänn med fingret på säljknappen just nu.

Varför är det då så läskigt när börsen stiger så som den gjort de senaste åren? Ja vi lämnar ju vår trygghetszon när index kommer in i nya all time high där den aldrig tidigare varit. Samtidigt så lär ju det någon gång ske för att börsen faktiskt ska utvecklas positivt över lång sikt, vi lär bryta ny mark helt enkelt. Men det ska vara en långsam process, inget man gör över ett par veckor.

Hur ska man agera som sparare i detta läge?

Det är nog många som sitter och bollar över alternativen de har med sin aktieportfölj just nu. Ska jag sälja allt? Ska jag köpa bearprodukter? Ska jag fortsätta köpa?

Tyvärr finns det inget rätt svar förrän efteråt. Men du kan alltid ha en plan redan nu för hur du ska agera vid en eventuell nergång, för i det läget vill du inte att en massa upprörda känslor ska styra dina beslut.

Jag kommer inte sälja några av mina aktier just nu. De är alla bolag med en fin utdelning som kommer trilla in här under vårkanten, bolag jag vill fortsätta äga och så småningom köpa fler aktier i. Däremot kommer jag för de kommande månadsbesparingarna inte köpa några aktier just nu. Jag kommer helt enkelt bygga upp en krigskassa.

Men precis som jag aviserat tidigare så kommer hälften av mitt nettosparande att åka in i fondportföljen och där tar jag inte hänsyn till tajming utan kommer köpa precis som vanligt. Däremot halvan som åker in i aktieportföljen kommer att läggas på hög. Många väljer att köpa preferensaktier i dessa tiden, men även dem tog mycket stryk i fallet under hösten, så då väljer jag hellre att stå utanför dessa också en tid.

Vem vet, om två månader kanske läget är helt annorlunda. Det svänger snabbt på börserna idag.

Hur väljer du att göra med aktier och besparingar den närmsta tiden?


4 thoughts on “Är du också livrädd för en stigande börs?

 1. Olof

  Försöker att byta många aktier nu till mer lågvärderade men som samtidigt kan ge en stabil resa. Tyvärr är det svårt att hitta några kvalitetsaktier till rimliga priser så placeringarna gäller mer på kort sikt. Annars tycker jag att rapportperioden har varit ganska bra. Men jag tror det kan bli en ganska tuff resa nu framöver till nästa rapportperiod med många svängningar. Lätt att då göra något överilat.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Ja det är riktigt svårt att hitta rimligt värderade bolag nu, dessutom tror jag alla bolag, oavsett värdering åker med ner vid eventuella nergångar och sur börs.

   Reply
   1. Olof

    Jo, så är det förstås i början av en större nedgång.
    Men företag med finansiella muskler kan i längden tjäna på att många företag går dåligt,
    genom att få större marknadsandelar. Det är väldigt svårt att plocka ut den typen
    av företag med det är där man vill befinna sig långsiktigt.

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Ja där håller jag verkligen med dig, men bolag som historiskt sett har levererat i bra som dåliga tider har tendens att fortsätta göra det. Så sådana tråkiga bolag är alltid bra i mina ögon.

     Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *