Är amortering ett alternativ?

Publicerad 17 februari, 2015

Med tanke på hur galen börsen känns just nu så kommer i alla fall inte jag att köpa några nya aktier den närmsta tiden. Bara en titt på exempelvis Mekonomen som för ett halvår sedan handlades till ganska vettiga multiplar och en direktavkastning på över 5%, kostar idag 25 gånger årsvinsten och ger en direktavkastning på 3%. Det finns inte i min värld att ett företag som Mekonomen ska kunna växa så mycket att PE 25 är motiverat, hur låga räntor vi än har.

Samtidigt så är det riktigt svårt att få någon avkastning på annat håll i säkra räntor. Med andra ord har jag två alternativ den närmsta tiden.

  1. Jag lägger alla pengar i en krigskassa. Samlar pengarna på hög helt enkelt för att sedan vara redo när läget känns bättre på börsen. Detta kan dock dröja länge och börsen kan utan tvekan fortsätta upp året ut.
  2. Andra alternativet är att jag börjar på en liten amorteringsplan. Nu när bilen är såld så kommer jag endast ha CSN lånet samt bostadslånet kvar, båda lån med attraktiva räntor. Samtidigt så är boräntan ändå 2% vilket är idiotsäker avkastning om man nu kan säga så. Därför är det kanske inte en dum ide att amortera någon tusenlapp närmsta tiden.

Hur väljer du att göra framöver? Köper du aktier, spar pengarna på hög eller kanske amorterar?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *