Analys av ByggMax

Publicerad 28 oktober, 2014

Tänkte jag kunde ge min syn på ByggMax och varför jag väljer att köpa aktier i bolaget. Detta kommer inte vara någon extremt djupgående analys men jag ska försöka ge min syn på siffrorna och hur jag tolkar dem. Fyll gärna på med dina åsikter i kommentarsfältet.

byggmax analys

Aktiedata

Bolagsnamn: ByggMax Group
Börsvärde: ca 2700 Msek
P/E: ca 12.8 (Baserat på Q1-Q3 2014 samt Q4 2013)
Direktavkastning: 5.07 %

Kort om Bolaget

ByggMax har idag 112 butiker i Sverige, Norge och Finland. Utöver fysiska butiker säljer man även byggvaror på nätet. ByggMax är ett kostnadsmedvetet lågprisbolag med ett koncept som visat sig fungera såväl här hemma i Sverige som på andra Nordiska marknader.

Man håller just nu på att konvertera sina butiker till det nya konceptet ByggMax 2.0 som syftar till att öka antalet artiklar samt göra dessa tydligare. Detta har visat sig ge väldigt bra utslag med ökad försäljning och i dagsläget har knappt hälften av alla butiker konverterats och de räknar med att konvertera ytterligare 20-30 butiker under våren 2015.

Tillväxt och Utsikter

ByggMax har växt med ett tiotal butiker per år och planerar att fortsätta denna takt även framöver. Det motsvarar ca 10% per år samtidigt som kassaflödet är starkt.

ByggMax är väldigt stort i Sverige men det finns stort utrymme att växa här samtidigt som de har stora möjligheter till expansion i övriga Norden.

Utöver butikstillväxten så fascineras jag av deras webbsida där de idag erbjuder över 5000 beställningsartiklar med ambition att öka detta till 10 000 – 20 000 beställningsvaror under 2015. Här ser jag en enorm potential med många fina synergier i och med deras redan etablerade fysiska butiker.

Tillväxtmöjligheterna är med andra ord goda i mina ögon.

byggmax utdelning

En av anledningen till att jag är intresserad av ByggMax är givetvis direktavkastningen som är ca 5% i skrivandets stund. Kikar vi på utdelningstillväxten så har den varit mellan 10 – 20% per år, bortsett från det senaste året där den var oförändrad. Denna borde kunna växa med åtminstone butikstillväxten och förhoppningsvis mer när deras nya butikskoncept tar fart och förhoppningsvis förbättrar marginalerna.

Frågetecken och varningslampor

Om vi ska försöka vända på myntet och se vad det finns för tråkigheter med bolaget så kan vi börja med konkurrensen inom branschen. Denna har givetvis hårdnat på senare år, men samtidigt har man lyckas hålla uppe rörelsemarginalen kring 8%. EBIT tillsammans med rörelsemarginalen har samtidigt haft en något negativ trend de senaste åren vilket jag anser beror på den kraftiga tillväxten av butiker, samtidigt som man konverterar om alla butiker till nya konceptet vilket givetvis kostar pengar till en början.

Däremot är jag säker på att dessa investeringar kommer betala igen sig i längden.

En annan sak som spökar med aktien är att bolagets grundare Stig Notlöv har krängt ofantliga mängder aktier de senaste åren. Detta tros dock kunna förklaras med att han trycker in pengarna i något stort golfprojekt han driver. Är dock inte mer insatt i den frågan.

Värdering

Som jag ser det så är ByggMax vallgrav deras starka varumärke där de har flera starka egna produkter. Detta tillsammans med en stark webbshop och ett kraftigt butikskoncept som rullas ut gör aktien helt klart intressant.

Samtidigt kan jag inte säga att aktien varken är billig eller dyr för stunden. Är för dåligt insatt i vad branschen brukar värderas till utifrån vinst och tillväxt. Men ett P/E på knappt 13 för årets vinst där bolaget växer med 10% per år och där vinsten kommer kunna öka så fort nya konceptet rullats ut till fullo anser inte jag vara dyrt. Lägger vi där till en stabil balansräkning med ett starkt kassaflöde så är jag villig att börja köpa in mig i aktien vilket jag även gjort.

Vad anser du om ByggMax? Är den prisvärd eller dyr?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *