Alla som blir miljonärer håller koll på sina pengar!

Publicerad 24 maj, 2015

Något som länge fascinerat mig är att lära mig av personer som redan tagit sig dit jag vill komma med mina mål. Då ett av mina mål är att ha en nettoförmögenhet på 1 miljon innan jag fyller 30 så blir jag väldigt nyfiken och intresserad av personer som redan tagit sig dit. Det här har varit personer i min omgivning, personer jag  träffat via jobbet och så vidare.

En sak som nästan alltid slår mig när det kommer till personerna som sparat ihop till sina första miljoner genom arbete och slit, är att alla har stenkoll på pengar som kommer in och pengar som försvinner ut. De för med andra ord liknande kassaböcker som jag har börjat göra med gratistjänsten Smartbudget. Det handlar inte om att dessa personer har tur, utan de skapar istället sin egna tur genom förberedelser och att ha riktigt bra koll. Precis som du och jag kan göra.

Jag har nu använt smartbudget aktivt i snart en månad och något jag verkligen märkt är hur medveten jag blivit när det kommer till att spendera pengarna. I och med att vi satt upp en budget för hur mycket vi vill lägga på exempelvis mat, så tänker jag efter varje gång vi håller på att småhandla och köpa saker vi egentligen inte behöver. För om det är något jag verkligen sett när det kommer till att lägga pengar på mat, så är det att en stor del av utgifterna kommer i samband med att vi bara skulle handla lite mjölk och sedan la in lite fler ”bra-att-ha” saker som vi hittade i affären. Småhandlingar som alltid slutar i 200-400 kr och där vi alltid frågar oss i efterhand vad det var vi egentligen köpte som blev så dyrt. Jag har sedan sett hur alla dessa summerats ihop till en stor utgift som sedan spräckt vår matbudget gång på gång.

Nyckeln är istället att planera vad vi ska handla i förväg och sedan följa den listan. Vi får då inte bara mer riktig mat, utan när vi sedan summerar det hela i slutet på månaden så är det betydligt mindre pengar vi lagt på just mat, trots att det känns som vi faktiskt handlat mer riktig mat.

Nyckeln ligger som sagt i att ha koll. Vill du bli miljonär som jag vill så gäller det att ha koll ner på kronor och ören när det kommer till ditt sparande. Som tur är kan du göra det väldigt enkelt med gratistjänster som Smartbudget.


2 thoughts on “Alla som blir miljonärer håller koll på sina pengar!

 1. Spartappen

  Väldigt tänkvärt inlägg! Detta är så otroligt enkelt men samtidigt så svårt att bemästra.

  Jag och sambon skaffade också nyligen ett konto på smartbudget och precis som du beskriver så har vi blivit mkt mer medvetna innan vi spenderar något. För nu ser vi allt som spenderas och det gör att man tänket tlll en eller två gånger innan de surt förvärvade pengarna spenderas.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Visst är det som du säger, just vanan att tänka till innan man köper något som är en av de viktigaste aspekterna av att ha en budget och föra kassabok. Jag ser redan hur många småköp vi faktiskt har undvikit just pågrund av detta. Ett gratis och otroligt bra verktyg som alla kan använda och som gör att man sparar otroligt med pengar i längden.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *