Aktieaffärer Juli 2014

Publicerad 31 juli, 2014

När nu Juli månad i princip är slut tänkte jag redogöra för de aktieaffärer jag gjort under månaden. Tanken med detta är för att själv kunna gå tillbaka och se hur jag gjort och framförallt hur jag tänkte. Jag har länge känt att jag allt för ofta byter positioner och tar hem vinster lite för snabbt. Förhoppningsvis kommer detta hjälpa mig förbättra min disciplin.

  • Sålde Netflix 452,8 USD (gav på 342,96 USD). Denna investering på två månader gav ca 32% vilket var väldigt fint. Netflix är ett bolag jag tycker är otroligt spännande och jag använder själv deras tjänst dagligen och har gjort det i ett par år nu. Anledningen till att jag säljer är för att aktien är väldigt volatil och för att jag helt enkelt valt att minska risken i portföljen nu. Kommer förmodligen plocka in Netflix igen så får se om det var dumt att kliva av på den nivån.
  • Fick mina Amasten Holding Preffar för teckning på 250 kr som jag sålde direkt på dagen för 270 kr.  Ett par enkla 8% utan något arbete alls. Anledningen till att jag sålde dessa var för att jag redan har en bunt med Akelius preffar så känner inte att jag vill ha fler preferensaktier i portföljen just nu.
  • Sålde mitt innehav i Coca Cola för 42,12 USD (gav på 37,30 USD) vilket ger en vinst på lite drygt 13%. Jag köpte mina Coca Cola i oktober förra året och på den tiden har jag fått 2,4% i utdelning vilket ger en total avkastning på 15,4%. Coca Cola är ett sånt där stabilt flaggskepp som jag vill ha som stabil grund i min portfölj så vet inte riktigt varför jag sålde innehavet. Lite för att minska exponeringen mot USA men antar att jag kommer gå in här snart igen. Förhoppningsvis efter en korrektion på börsen.
  • Sålde 1000 st 203 Web Group18 kr för att sedan köpa tillbaka på 17 kr. Det här är ett bolag jag tror stenhårt på och ser en enorm uppsida. Samtidigt kan man inte frångå ett det är ett litet bolag med väldigt volatil aktie. Därför har jag minskat mitt innehav rejält i 203 det senaste halvåret just för att minska risken i portföljen. Samtidigt kan jag säga att jag kommer börja köpa på mig igen om kursen går ner under 16-17 kr. Dock inser jag att det är farligt att stå utanför ett sånt här bolag för när väl positiva nyheter kommer så sticker kursen ofta väldigt snabbt. Samtidigt så har jag kvar en position om än inte lika stor som för ett år sedan.
  • Sålde min sista del i Sportamore för 56,12 kr. Kan säga att detta blev en plus-minus-noll affär på två månader och kan inte riktigt motivera hur jag tänkte här. Anledningen till att jag sålde var för att minska risken i portföljen.
  • Köpte 25 st Starbucks och börjar ta en position här. Jag var nyligen i New York och kunde då inte undgå hur otroligt mycket folk det var på varenda Starbucks vi såg. Jag själv älskar deras produkter och inte mindre deras affärsidé – att sälja kaffe svindyrt. Och anledningen till att de kan göra det är för att de har ett sådant starkt varumärke. Enda nackdelen med Starbucks är att aktien aldrig riktigt varit billig. Men jag köper hellre ett kvalitetsbolag till ett överkomligt pris än tvärtom.
  • Slutligen så slängde jag in 100 000 kr på Spiltan Räntefond Sverige vilket är en korträntefond som slår alla andra i mina ögon. Detta är som ni förstår en väldigt defensiv placering men som jag sagt tidigare så har jag svårt att hitta köpvärda aktier just nu så därför väljer jag att parkera pengarna i denna korta räntefond så länge.

Det blev en hel del affärer under månaden och mycket handlar om att vikta om till lite mer defensivt och framförallt ta hem vinster och frigöra kapital ifall köplägen skulle uppstå framöver. Framtiden får utvisa hur smart detta var eller om jag är alldeles för tidigt ute. Men hellre lite för tidigt än att åka med ner allt för mycket.

Tankar om börsen just nu

Redan i höstas tyckte jag börsen började kännas dyr och det blev svårare och svårare att hitta köplägen. Sedan dess har vi sett ett halvår med stigande börser. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på att räntan har sänkts rejält bara i år vilket gör att det är svårt att hitta attraktiva avkastningar utanför börsen. Att ha pengarna på ett sparkonto är inget alternativ i dagsläget med den låga ränta som råder.

Aktieaffärer under juli

För ett halvår sen så började jag känna att det borde komma en sättning på börsen inom en snar framtid. Jag tror inte nödvändigtvis att detta kommer bli en krasch utan snarare en korrektion som kanske tar ett eller ett par år innan den träffar botten. Nu är det otroligt meningslöst att sitta och spå om en sån sak, men innerst inne tror jag många känner att börsen är väldigt överköpt och känslig för makro som snabbt skulle kunna ge kurserna en smäll.

Jag tror med andra ord att negativa nyheter kan få stor genomslagskraft på kurserna på dessa nivåer.

Realty Income

Jag försöker hålla basen i min portfölj till stabila utdelningsaktier och där är fastighetsbolaget Realty Income en viktig post. I dagsläget utgör den mitt största innehav. Det härliga med Realty är att de ger utdelning varje månad, de har alltså delat upp den årliga utdelningen på tolv månader. Det ger med andra ord ett fint kassaflöde in i portföljen varje månad.

Realty Income är därför en aktie som jag försöker fylla på i ganska ofta och tanken är att inte sälja innehavet på ett bra tag. Får se hur pass bra disciplin jag har att hålla i den strategin.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *