Akta så du inte tappar spartakten!

Publicerad 21 maj, 2016

Det här med att varje månad spara så mycket det bara går för att sedan investera i aktier kan säkert ses som ett riktigt jäkla gnetande. Hur lyckas man likt miljonär innan 30 hålla uppe spartakten i så många år utan att tappa motivation? För min del är det främst två saker som gör att jag tycker det här är så himla roligt.

Det första är att jag älskar aktier och investerande. Att få läsa på om bolag och sätta mig in i deras verksamhet. Jag skulle inte säga att jag är en grym analytiker, men efter alla år av rapportläsning och jämförande av bolag så kan jag åtminstone påstå att jag vet hur en bra resultat- och balansräkning ser ut. Hur viktigt kassaflödet är i utdelande bolag och hur jag kan hitta detta i boksluten. Hade jag inte gillat dessa saker så hade det nog inte varit lika fascinerande varje gång jag köper ett par HM aktier för pengar jag lyckas tjäna ihop utöver lönen.

Det andra är att jag älskar att följa upp min egna ekonomi likt ett företag varje månad. Hade jag inte haft mina månadsrapporter så hade det varit otroligt lätt att känna att jag bara står och stampar. Nu kan jag när den känslan dyker upp bara kika in utvecklingen av min förmögenhet från månadsrapporterna och konstatera att jag faktiskt gör ett riktigt bra jobb och rör mig framåt mot målet.

Men trots detta så kommer det givetvis perioder då suget är lite mindre än vanligt. För min del tror jag det handlar om när allt bara är vardag. När allt bara flyter på som det ska egentligen. Det är något jag märkt med tiden att jag är allergisk mot. Vet inte varför egentligen, men på något vis så vill jag hela tiden känna att jag utvecklas, rör mig framåt. Nästan alltid när detta händer så rider jag ut denna känsla tills motivationen dyker upp igen, men ibland kan perioden vara lite längre än jag önskar.

Ett annat knep för att hitta den där riktiga motivationen har för mig varit att läsa inspirerande böcker. Detta ska jag se till att göra i sommar.

Vad har du för knep för att återfå motivationen när den dalar?


8 thoughts on “Akta så du inte tappar spartakten!

 1. Jimmy

  Ja, det som främst gör det roligt är att se pengarna växa.

  Det som jag tycker är svårt med mitt sparande och som även kan vara en dalgång är att jag vill resa så mycket jag kan och detta är en rätt kostsam utgift. Hade gärna sparat mer pengar i mina aktier men som det är nu får jag kanske spara så mycket jag kan i aktier några månader och vissa månader går hela sparandet till ett vanlig sparkonto för resor.

  Svårt att göra något annat som det är nu men vill inte heller lägga hela livet åt aktier och inte resa som är en stor hobby, svår kompromiss 😀

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Jimmy,
   Jag måste säga att resor också är min utgiftslast i livet, något som ger så otroligt mycket livskvalitet på många plan. Vi har som sagt löst det genom att varje månad sätta undan pengar till sparande, istället för att 1-2 månader i rad inte kunna spara något.

   Reply
 2. Stefan

  Bloggare som har kommit långt på sin sparanderesa och är transparent med utdelningar och värde är motivationshöjare. Och z2036 sparkalkylator är den allra bästa!

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Bra tips där Stefan! Brukar också leka en del med z2036 kalkylator, ger en hopp om vilka möjligheter som finns. 🙂

   Reply
 3. Anonym

  Tja!

  Kan inte du köra en liten skola i rapportläsning alltså hur man (du) tolkar result-och balansräkningen?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   TJena! SKa försöka kasta ihop något bra! 🙂

   Reply
 4. stig

  Tjena Investeraren!

  Kan inte du köra en liten skola i hur du tolkar resultat och balansräkningen?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej!
   SKa absolut titta på det och försöka kasta ihop något 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *