5 vanor som Slösare har (och du bör undvika)

Publicerad 2 april, 2016

Det känns som jag tjatar dag ut och dag in om det här med vanor. Men jag är verkligen så övertygad att det är våra vanor som i längden skapar våra resultat samtidigt som vanorna i sig inte behöver vara så svåra att ändra på! Ta det här med träning som exempel. Låt oss säga att du skulle vilja går ner lite i vikt och slippa gömma dig i vassen i sommar, samtidigt som du idag ligger på soffan och tittar på tv dagarna i ända. Att fokusera på målet kan kännas riktigt avlägset och svårt att uppnå men vad du istället kan göra är att identifiera vanor som sakta men säkert kan ta dig mot ditt mål.

I detta fall så lär vi bli kvitt vanan att ligga som en degklump på soffan samtidigt som vi lär identifiera några nya bra vanor som tar oss mot målet. Här räcker det med om du börjar smått och går 60 minuter per dag. En liten oskyldig vana som över tid, med hjälp av livets ränta-på-ränta effekt kommer göra underverk. Om du går 60 minuter per dag istället för att äta en chipspåse framför tvn och låt oss säga därmed gör av med 400 kalorier per dag. Ingenting tänker du, men vad händer över tid?

Om du fortsätter såhär så kommer inte bara din kondition förbättras men efter 6 månader så har du tappat ca 10 kg! I mina ögon en sjukt enkel uppoffring jag menar se till att gå 30 minuter till jobbet och 30 minuter hem. Eller till affären eller vad som helst (nu får gärna ni träningsproffs rätta mig om jag räknat helt galet, jag brukar vanligtvis räkna på utdelning och direktavkastning och har det som eventuellt friskrivning).

Men nu ska vi inte snacka sport och hälsa utan pengar! Mer exakt dåliga vanor som slösaktiga personer har. Detta är givetvis vanor vi sparnarkomaner vill undvika till varje pris.

#1 Småhandlar – Detta är en klassiker. Genom att bara köpa mjölk som slutar med 200 kr matvaror som du inte vet vad du ska göra med, gånger ett par dagar i veckan så har du skapat en vana som kommer bränna hål i din framtida pengamaskin.

#2 Köper prylar – Hur många är det inte som bara måste ha den senaste iPhonen trots att de har förra årets modell, eller nya kläder månad efter månad trots att garderoben skulle kunna klä ett helt fotbollslag? Skärpning! Enda saken som gör detta exemplet bra med iPhonen är att jag äger Apple och därmed primerar detta beteende för just iPhones. Skämt åsido, det är livsfarligt.

#3 Äter ute – Vet inte om det är lathet eller att de själva övertygat sig själva om att maten de lagar inte är god. Väx upp och ställ er vid spisen! I senaste #pratapengar så fick vi lära oss att vi sparar hela 13 000 kr per år om vi käkar matlåda istället för ute. Seriöst det är 130 000 kr var tionde år och då räknar jag med att pengarna är arbetslösa och inte jobbar i pengamaskinen!

#4 Fikar på stan – Ja det är jäkligt retro och inne att dricka en starbuckskaffe på stan med polarna dagarna i ända. Men nej det är inte bra för din ekonomi. Skaffa en enkel bryggare och köp på dig kaffe när det är extrapris på willys. Sedan kan du unna dig en billig termosmugg på Clas Ohlsson som du fyller upp. Vill du inte sticka ut allt för mycket från polarna så kan du alltid pimpla termosmuggen med en Starbuckslogga (detta tips är gratis).

#5 Åker bil överallt – Seriöst det är inte coolt att åka bil. Visst, det kanske var det när vi var 18 och precis hade fått körkort men nu är det skärpning. Börja cykla, ta promenader. Detta får så sjukt positiv effekt på flera aspekter av ditt liv.

Jag skulle säga att alla dessa vanor är sådana som ständigt dyker upp hos personer som aldrig har pengar kvar innan lönen kommer, som måste låna för att köpa en soffa på ikea osv. Känner du igen dig i någon vana så hoppas jag du tar dig en funderare eller två. Givetvis behöver du inte nödvändigtvis vara en kandidat till lyxfällan bara för att du åker bil till jobbet. Men om du bor på gång/cykelavstånd så är det verkligen skärpning och dags att ta dig i kragen!

Fyll gärna på listan i kommentarsfältet med vanor du ser hos slösare!


8 thoughts on “5 vanor som Slösare har (och du bör undvika)

 1. Fondmiljonen

  Hej

  Klockrena exempel på vanor som gör att man bara är bekväm i sin tillvaro. Jag kan nog trycka in mig i 3 utav dom punkterna. Men försöker bli bättre. Just denna vecka så har man börjat jogga till jobbet då det är ca 2,7 km enkel väg. Sen att det är för att komma igång till Lidingöloppet är ju den största anledningen. =)

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Härligt att du börjat jogga! 🙂 det är ju som du säger en sådan win win eftersom det både spar pengar men även förbättrar hälsa och kondition! 🙂

   Reply
 2. Beundraren

  Tyvärr så känner jag igen mig på alla punkter du skrivit om och jag börjar inse att jag måste göra en förändring i mitt liv.

  Jag kommer till en början att smått börja spara i min pengamaskin och när jag har fått rutin så kommer jag beta av varje punkt du skrivit upp en efter en.

  Tack för en inspirerande blogg och fortsätt

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Bra att du kommit till den insikten Beundraren, det är första och ett av de viktigaste stegen. Nu har du ju alla möjligheter att ändra och istället skaffa vanor som gör att du kan bygga ännu snabbare på dina pengamaskiner! Tack själv för dina kommentarer, uppskattas väldigt mycket ska du veta! 🙂

   Reply
 3. Vain

  Vi har lyckats minimera våra dålig vanor och kapat det mesta. Nu har vi levt på en lön samt några enstaka föräldrardagar senaste 1,5året och ändå haft möjlighet att spara några slantar varje månad. Så nu när 2 löner rullar in igen blir det fin sparkvot!
  Så inte nog med att det är underbart att bli förälder, man tvingas att se över sitt ekonomiska levnadsmönster…

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Oj oj oj vilket drömläge ni sitter i! Nu har ni lärt er köra den ekonomiska bilen på bästa sätt och nu när den trimmas rejält så kommer det gå fort att bygga upp kapital! Bra jobbat 🙂

   Reply
 4. Dan

  Hej! Känner igen det mesta. För min del handlar det om energi och balans tror jag. I rätt mode, har jag inga problem, cyklar långt, tränar, handlar rätt, investerar rätt. Men det går i cykler. Några månader, sedan botten, med låg energi, småäter, småhandlar, gör sura investeringar baserade på helt fel subjekt. Tricket är väl att få topparna längre och längre. Är ekonomiskt oberoende nu, så nåt rätt har det ju blivit i alla fall. Tack för en bra sida.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Känner igen det där med cykler och vet att jag var mycket så förut. Var nog främst när jag började skriva ner mina mål och följa upp dem här på sidan som jag blev extra taggad vilket minskade svängarna i cykeln. Grymt att du blivit ekonomiskt oberoende! Får man fråga hur du tog dig dit, företagande, investerande? 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *